top of page

JAUNĀKAIS "NOVATORE DZIMUMU LĪDZTIESĪBAS BAROMETRS" ATKLĀJ KRASAS VIEDOKĻU ATŠĶIRĪBAS STARP DZIMUMIEM

Latvijas sabiedrība dzimumu līdztiesību vērtē kā ļoti būtisku un nepieciešamu vērtību, tomēr joprojām starp vīriešiem un sievietēm pastāv krasas viedokļu atšķirības, novērtējot reālo situāciju dažādās dzīves jomās. Divi no trim (67%) vīriešiem uzskata, ka pastāv līdztiesība atalgojumā, tikmēr tā domā tikai 29% sieviešu, liecina jaunākais “Novatore dzimumu līdztiesības barometrs”.*


 


Arī citās jomās vīrieši dzimumu līdztiesības situāciju Latvijā vērtē salīdzinoši pozitīvāk, bet sievietes – kritiskāk. 67% vīriešu ir pārliecināti, ka ģimenēs pastāv vienlīdzība ikdienas pienākumu sadalē, bet šādam apgalvojumam piekrīt tikai 38% sieviešu. Trīs no četriem vīriešiem (74%) pilnībā piekrīt vai drīzāk piekrīt, ka Latvijā pastāv dzimumu līdztiesība vadošos amatos uzņēmumos un citās organizācijās, piemēram, valdēs, padomēs u.tml., kamēr līdzīgi domā tikai 44% sieviešu.


“Lai gan līdz 29 gadiem abi dzimumi ir ar lielām ambīcijām profesionālajā jomā, redzam, ka pēc 30 gadiem sievietes sastopas ar realitāti, piedzimst bērni un trūkst palīdzīgas rokas ģimenēs, tāpat nav nepieciešamā atbalsta darbavietās. Sievietes ir labi pārstāvētas zemākā un vidējā līmeņa vadītāju amatos, taču līdz visaugstākajām pozīcijām izdodas aizsniegties tikai nedaudzām. Lai gan lielākā daļa sabiedrības (81%) uzskata, ka augstākie vadības amati ir vienlīdz piemēroti abiem dzimumiem, tomēr 17% joprojām domā, ka augstākajam vadītājam ir jābūt vīrietim. Šo stereotipu rezultāts ir lielā atalgojuma plaisa – sievietes saņem par 17% zemāku atalgojumu – no kuras zaudētājs ir ikviens no mums. Lai tas mainītos, ir nepieciešamas konkrētas iniciatīvas no valsts, uzņēmumiem un arī lielāks atbalsts ģimenēs,” ir pārliecināta “Novatore” līdzdibinātāja Baiba Rubesa.


Joprojām dominē stereotipi: sievietēm – ģimene, mājoklis; vīriešiem – nauda, karjera


Aptauja liecina, ka dzimumu stereotipi joprojām ir dziļi iesakņojušies. Daļa sabiedrības sievietēm kā atbilstošāku piedēvē ģimenes dzīvi un rūpes par mājokli, savukārt vīriešiem – naudas pelnīšanu un karjeras attīstīšanu. 56% aptaujāto uzskata, ka rūpes par bērniem un ģimeni vairāk piemērotas sievietēm, 42% – ka abiem dzimumiem, un tikai 1% – ka vīriešiem. Tikmēr 41% ir pārliecināti, ka galvenajam pelnītājam ģimenē ir jābūt vīrietim, 58%, ka jebkuram no partneriem, un tikai 1%, ka sievietēm.


“Kopumā novērojams, ka priekšstati par tradicionālo lomu sadalījumu ir spēcīgāki vecāka gadagājuma paaudzē. Piemēram, stereotipi par sieviešu lomu attiecībā uz ģimeni un mājokli ir vairāk izplatīti starp sievietēm vecumā no 50 līdz 65 gadu vecumam. Savukārt katrs ceturtais vīrietis (24%) šajā vecuma grupā uzskata, ka augstākā līmeņa vadītāja amats ir vairāk piemērots vīriešiem. Tomēr nevar teikt, ka jaunākā paaudze dzīvo bez šiem priekšstatiem, tie ir mazāk izplatīti, bet joprojām eksistējoši. Tas nozīmē, ka priekšstatu maiņai ir nepieciešamas pat vairākas paaudzes,” atzīst pētījumu aģentūras “Norstat” vadītāja Linda Ezera.


Jaunas sievietes kļūst arvien liberālākas, vīrieši – konservatīvāki


Latvijas sabiedrībā līdzīgi kā citviet pasaulē ir novērojama tendence, ka jaunas sievietes attiecībā uz dzimumu lomām sabiedrībā kļūst arvien liberālākas, taču jaunos vīriešos parādās lielākas konservatīvisma iezīmes. Lai gan kopumā vīrieši līdz 29 gadiem ir daudz mazāk stereotipu ietekmēti par vīriešiem pēc 50 gadiem, tomēr pēdējo divu gadu laikā ir vērojama tendence uzskatiem atkal kļūt tradicionālākiem arī jaunu vīriešu vidū.


“Skaidrs ir viens, ka aug jauna paaudze ar nedaudz atšķirīgiem priekšstatiem par pasaules kārtību. Jaunā tendence, iespējams, liecina, ka jauni vīrieši nedaudz satraucas par savu vietu un lomu sabiedrībā. Kopīgiem spēkiem ir jāpanāk, lai abu dzimumu pārstāvji sabiedrībā justos vienlīdz novērtēti gan profesionālajā jomā, gan ģimenes dzīvē. Jo pasaules pieredze liecina, ka līdztiesīgākas sabiedrības ir turīgākas un ilgtspējīgākas,” saka. B. Rubesa.


Pirmos pētījuma rezultātus var lejupielādēt ŠEIT.



* Pētījumu 2024. gada februārī ir veicis uzņēmums “Norstat”, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Aptaujas datu komunikācija notiek ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā atbalstu.

50 views0 comments
bottom of page